Over het Huis

 
Het Huis voor Zingeving is in september 2009 gestart, als een samenwerking van enkele vrijwilligers samen met de lokale parochie Moergestel. Na een jaar ging het Huis zelfstandig verder onder leiding van Rob Van Tilburg. Vanaf januari 2013 is het Huis voor Zingeving onder leiding van Saskia Basten (de huidige organisator). De afgelopen jaren worden wekelijks lezingen, cursussen en workshops georganiseerd over een breed palet van onderwerpen, met als rode draad bewustwording, persoonlijke ontwikkeling en zingeving van leven en werk. De bijeenkomsten vinden vooral plaats op de woensdagavond in de voormalige kapel van Huize Nieuwenhof, eigendom van de Zusters van Liefde. Internationaal bekende sprekers en auteurs als Pim van Lommel, Geert Kimpen en Janosh betraden het podium, maar ook trainers en sprekers uit de regio.
 
Wie zijn de mensen van het Huis voor Zingeving?
Het team van het Huis voor Zingeving bestaat uit enkele vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor het Huis voor Zingeving. Ze werken achter de schermen, maar zijn vaak ook aanwezig tijdens de bijeenkomsten. Het team van het Huis voor Zingeving stelt zich graag aan je voor…

 

SaskiaSaskia Basten (1971) komt uit Wijchen, in de buurt van Nijmegen. Ze woont sinds een aantal jaren met veel plezier in Moergestel, samen met haar man en kinderen.

Na haar middelbare school heeft Saskia biologie gestudeerd. Daarna heeft ze op verschillende plaatsen gewerkt, onder meer als procesmanager bij de overheid. Saskia is al zo’n 25 jaar bezig met spiritualiteit en zingeving. Naast het werk als coördinator van het Huis voor Zingeving heeft ze ook een eigen praktijk voor Transformatie coaching in Moergestel. Ze vind het heerlijk om deze twee verschillende werkzaamheden met elkaar te combineren, omdat ze elkaar mooi aanvullen.

Met het Huis voor Zingeving hoopt ze mensen te inspireren op hun zoektocht naar zingeving. Saskia: ‘Bij het Huis voor Zingeving proberen we de activiteiten organiseren zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor iedereen. Natuurlijk gaan de activiteiten over zingeving, maar ook over verschillende alledaagse onderwerpen, zoals relaties, opvoeding en werk. We willen daarmee laten zien dat zingeving niet zweverig hoeft te zijn, maar juist verbonden met veel zaken uit je dagelijkse leven.’
Meer informatie over Saskia en haar werk: saskiabasten.nl

 

MarijkeMarijke van den Berk (1958) is geboren en getogen Udenhoutse. Alweer achttien jaar woont ze met veel plezier in het mooie Oisterwijk met haar man en kinderen. In de combinatie van zorg voor haar gezin en verblijf in de natuur – in het bijzonder tussen paarden, honden en kruiden – is ze in haar element.

Naast twee rechtenstudies waarmee ze nog steeds als jurist bij een overheidsorganisatie werkzaam is, bleef ze gewoon de duizendpoot die ze is. Marijke blijft op zoek naar vraagstukken die je ‘uit je systeem laten groeien’, weg van je automatische piloot. Een leergang Spiritueel Leiderschap en een driejarige opleiding Kruidengeneeskunde brengen de nodige bewustwording en balans.

Het ingeslagen pad leidde Marijke ook tot haar kennismaking met zingeving. Haar belangstelling gaat vooral uit naar zingevingsvraagstukken met een medisch tintje, zoals verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gezondheid daar waar het kan.

 

BiancaKLBianca van Baast (1974) komt uit Oisterwijk en is werkzaam als beeldend kunstenaar. Spiritualiteit, zingeving en kunst gaven haar richting tijdens een moeilijke periode in haar leven. Via (haar) kunst en blog deelt ze nu haar leerproces en nieuwe levensvisie in de hoop anderen hiermee tot steun te kunnen zijn.

In haar schilderijen staat de essentie van de mens centraal. Waar ze eerst de mens anoniem afbeeldde in zijn meest pure vorm, naakt en kaal, geeft ze nu aandacht aan zijn uniciteit. Want juist die uniekheid maakt een mens waardevol.

Zingeving en gezondheid, zo is haar overtuiging, vind je door je eigen-wijsheid te volgen. Vandaar dat ze in oktober 2007 het project ‘Een glimp van je ziel’ startte. Dit project bestaat uit het gelijknamige schilderij dat door Nederland reist en iedereen aanmoedigt om zijn bezieling te volgen. Wat daarmee bedoelt wordt, waar het schilderij zich bevindt en hoe deelnemers reageren op het project, deelt Bianca van Baast op www.glimpvanjeziel.nl.

Meer informatie over Bianca en haar werk: biancavanbaast.nl

 

IngridWijersKLIngrid Wijers (1964) is geboren in Aalst-Waalre. Ingrid heeft bestuurskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze is docente geweest aan de hogeschool, adviseur bij Deloitte, gemeentesecretaris en bestuurder.

Naast haar werk had Ingrid een ander leven dat bestond uit astrologie, reiki, schilderen, schrijven en paarden. Op haar 21e begon zij met astrologie en heeft dat bijna 30 jaar uitgediept en verfijnd. Ze heeft haar richting gevonden in de spirituele astrologie. Bij deze vorm van astrologie staat de zingevingsvraag centraal. Waarom ben ik op aarde? Wat is mijn zielskwaliteit?

In 2009 besloot Ingrid dat het genoeg was geweest met haar carrière en dat de andere kant nu aan de beurt was. Eind 2009 heeft zij haar eigen praktijk geopend.

Naast astrologe is Ingrid reiki master en paardenfluisteraar.

Haar zoektocht naar zingeving wil ze graag delen met andere mensen. Het is altijd prettig om gelijkgestemde zielen om je heen te hebben. Toen Ingrid achter het bestaan van het huis voor zingeving kwam, was de keuze dan ook snel gemaakt om als vrijwilliger aan de slag te gaan.

 

LydiaKLLydia Seegers (1960) is geboren in Goirle en al jaren woonachtig met man en kinderen in Alphen (NBr). Een mooie bosrijke omgeving. Via verzorgingshuizen en verpleeghuis is ze terecht gekomen bij de thuiszorg. Momenteel is Lydia werkzaam binnen het buurtteam wijkverpleging Alphen.

Via voetreflex en polariteitsmassage is Lydia terecht gekomen bij de 4 jarige opleiding natuurgeneeswijze in Vught. Dit was een verrijking. Anders leren kijken naar ziektes en hoe hier mee om te gaan. Buiten de gebaande paden kijken en er vanaf durven gaan.

Voortbordurend hierop heeft ze kruidengeneeskunde in Haaren gedaan. De geneeskracht van de bloemen en planten is indrukwekkend. Genieten van de natuur, kijken naar de plantjes en weten dat ze bijzonder en waardevol voor ons, als mens, zijn.

Lydia:’ lk hoop een bijdrage te mogen leveren aan de zingeving en bewustwording van de mensen die het huis voor zingeving bezoeken. Als het ware voedsel voor de ziel. Het voelt voor mij als een cadeautje om dit te mogen doen.’

Agenda

sep
26
wo
7:30 pm Wat is de rode draad in je leven...
Wat is de rode draad in je leven...
sep 26 @ 7:30 pm – 10:00 pm
Wat is de rode draad in je leven? - Saskia Basten
Ik wil het even met je hebben over de rode draad in je leven. Heb jij een belangrijk thema in je leven, dat als een rode draad door je leven loopt? Soms gaat het goed,[...]
okt
10
wo
7:30 pm Vanuit je Hart leven – Johanna K...
Vanuit je Hart leven – Johanna K...
okt 10 @ 7:30 pm – 10:00 pm
Vanuit je Hart leven - Johanna Kleipool
Voor velen klinkt dit iets simpeler dan dat het in de werkelijkheid gaat. Bijna ieders’ hart heeft namelijk (enorm) geleden onder het verlies van dierbaren, teleurstellingen, eenzaamheid, gevaren, angsten en ga zo maar door. Daarom[...]
okt
27
za
9:30 am Godin in jou – Saskia Basten
Godin in jou – Saskia Basten
okt 27 @ 9:30 am – 3:30 pm
Godin in jou - Saskia Basten
Vind je het boek de Nevelen van Avalon, ook zo geweldig? Wordt jij aangetrokken tot de Godin? Ergens, diep van binnen, voel je misschien al wel dat de Godin belangrijk voor je is. Maar weet[...]
okt
31
wo
7:30 pm De Kracht van Verbondenheid – Mo...
De Kracht van Verbondenheid – Mo...
okt 31 @ 7:30 pm – 10:00 pm
De Kracht van Verbondenheid - Moniek van Oss
Om gelukkig te zijn hebben we 3 dingen nodig; autonomie om in vrijheid te kunnen kiezen, competentie oftewel het idee hebben dat we goed zijn in wat we doen en ten slotte betrokkenheid; ons verbonden[...]